Przepis na:
Szaszłyki z kurczaka na sałatce z warzyw z dressingiem jogurtowym
Składniki przepisu:
  • ¼ główki młodej czerwonej kapusty
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych Chrup
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy Na Szlaku Smaku
  • 100 ml oleju rzepakowego Marysia
  • 200 ml jogurtu naturalnego Mleczna Polana
  • 1 łyżka miodu Zaczarowany Ogród
  • sok z ½ cytryny
  • garść listków mięty
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 marchewka
  • 1 kalarepa
  • ½ buraka lub 1 mniejszy
  • zielona cebulka
  • sól Na Szlaku Smaku
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka miodu Zaczarowany Ogród
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Potrzebne przyrządy:
deska
nóż
obieraczka
2 duże miska do kurczak i sałatki
mała miska na sos
drewniane patyczki do szaszłyków
patelnia grillowa
moździerz

 

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski wrzucamy poszatkowaną czerwoną kapustę, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz kalarepę, marchewkę i buraka pokrojone w słupki. Następnie obficie doprawiamy warzywa solą oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dodajemy zieloną cebulkę, listki mięty, potłuczone orzeszki zimne oraz miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

2. Przygotowujemy marynatę do kurczaka – do miski wrzucamy pokrojony czosnek i imbir, dodajemy sól, kurkumę oraz olej. Kurczaka kroimy w paski i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 20 minut.

3. Przygotowujemy dresing – w misce mieszamy jogurt, miód, sok z cytryny oraz drobno pokrojoną mięte.

4. Zamarynowanego kurczaka nadziewamy na patyczki i smażymy na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony po czym odstawiamy na talerz na 2-3 minuty, żeby mięso lekko odpoczęło.

5. Na talerz wykładamy sałatkę, sos oraz kurczaka, całość posypujemy rozgniecionymi orzeszkami ziemnymi i podajemy z łódeczką cytryny.