Świąteczny pasztet
Przepis na:
Świąteczny pasztet
Składniki przepisu:
  • 200 g tłustej wieprzowiny np. karczek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cząbra
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g czerstwej bułki
  • 30 g suszonych grzybów np. borowików Zaczarowany Ogród
  • 2 jajka Marysia
  • Bułka tarta Marysia
  • 60 ml oleju Marysia
  • 2 cebule cukrowe
  • 200 g wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 puszki czerwonej fasoli Zaczarowany Ogród
  • 1 miękka gruszka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku suszonego Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka oregano Na Szlaku Smaku
  • Sól i pieprz Na Szlaku Smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej Marysia
  • 2 garście suszonych śliwek Bacalis
  • 100 g wątroby cielęcej lub drobiowej
  • Garść obranych pistacji Bacalis
  • 50 ml oleju Marysia
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka ostrej papryki Na Szlaku Smaku
  • 2 łyżeczki majeranku Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Tradycyjny pasztet wg przepisu Macieja Kuroni:

Na patelnię wlewamy olej, kiedy będzie rozgrzany wrzucamy tłustą wieprzowinę pokrojoną na drobne kawałki (jeżeli jest zbyt chuda dodaj trochę podgardla). Obsmażamy, a gdy tłuszcz się wytopi dodajemy pozostałe mięso, również pokrojone w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zioła i przyprawy oraz na końcu posiekany czosnek. Grzyby moczymy w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieją odsączamy je i odstawiamy, wodę zachowujemy i zalewamy nią czerstwo bułkę (zamiast wody z moczenia grzybów możesz wykorzystać np. mleko. Wszystkie składniki przekładamy do malaksera i miksujemy 15 minut albo mielimy składniki trzy razy przez maszynkę do mięsa. Na koniec do masy wbijamy dwa jaja i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia pasztetu smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Masę przelewamy do formy wypełniając ją do 2/3 wysokości. Formę z pasztetem wkładamy do większego naczynia z wodą i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 1,5 godziny. Pasztet najlepiej smakuje po 2 dniach.

Pasztet wegetariański:

Na patelnię wlewamy olej, kiedy będzie rozgrzany wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przez chwilę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy odsączoną fasolę oraz gruszkę, doprawiamy przyprawami oraz sosem sojowym. Przerzucamy masę do malaksera i miksujemy 15 minut na gładką masę, powoli dodając mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec dodajemy posiekane pistacje i suszoną śliwkę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.