Przepis na:
Halloweenowe Smaki
Składniki przepisu:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego Go tove
  • 2 jajka L Marysia
  • 70 ml mleka Mleczna Polana
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Marysia
  • 100 g borówek amerykańskich
  • Sos malinowy
  • 1 opakowanie popcornu do mikrofalówki Chrup
  • Czerwony barwnik spożywczy
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki wrzącej wody
  • Szczypta soli Na Szlaku Smaku
  • 9 parówek do hot-dogów (ok. 400 g)
  • 1 jajko, roztrzepane, Marysia
  • 9 czarnych oliwek, bez pestek, Philosophie
  • Ketchup Na Szlaku Smaku
  • 280 g mąki Marysia (typ 500)
  • 120 g masła Mleczna Polana
  • 100 g cukru
  • 130 g śmietany 18% Mleczna Polana
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Parówkowe paluchy z keczupem

Ciasto francuskie kroimy na pół a następnie na paski o szerokości ok. 2 cm. Parówki kroimy na pół pod skosem, a następnie owijamy je ciastem francuskim „na mumię”, na końcu spłaszczamy na „paznokieć” i dekorujemy czarną oliwką. Paluchy pieczemy 15-20 min w 200 stopniach. Podajemy z ketchupem.

Babeczki z borówkami i sosem malinowym

Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali, przelewamy do miseczki i odstawiamy do przestygnięcia. Do wystudzonego masła dodajemy cukier, śmietanę, mleko oraz przesianą mąkę i miksuj wszystko do połączenia składników - możesz to zrobić również ręcznie przy pomocy rózgi kuchennej. Następnie do masy wbijamy jajka oraz dodajemy proszek do pieczenia i ponownie miksujemy do uzyskania gęstej masy. Foremkę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je masą po połowy i dekorujemy borówkami. Babeczki pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy sosem malinowym – gotowym lub przygotowanym ze zblendowanych malin (świeżych lub mrożonych).

Krwisty popcorn

Popcorn robimy według przepisu na opakowaniu i przesypujemy do miseczki, lekko solimy.
Cukier puder rozpuszczamy z wodą w rondelku, dodajemy sporo barwnika i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Ściągamy i polewamy nasz popcorn. Tym sposobem mamy straszną i prostą przekąskę.