Gofry
Przepis na:
Gofry
Składniki przepisu:
  • 250 g mąki
  • 300 ml maślanki lub mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru lub cukru pudru
  • 1 mały cukier wanilinowy lub waniliowy
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, maślankę, żółtka oraz rozpuszczone masło. Miksować mikserem na jednolitą masę.
  2. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać ją partiami do ciasta, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  3. Ciasto nałożyć do gofrownicy i piec do czasu, aż staną się złote. Wyjąć i podawać gorące. Jeśli mają być zimne, powinny studzić się na kratce, żeby były chrupkie.
  4. Gofry podawać z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną i owocami.