Tęczowy sernik
Przepis na:
Tęczowy sernik
Składniki przepisu:

    Biszkopt

    • 2 jajka
    • ½ szkl. cukru
    • 1 opak. cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 50 g czekolady gorzkiej

    Dekoracja

    • 500 g truskawek

    Masa

    • 1 opak. sernika na zimno Dr. Oetkera
    • 500 ml mleka (schłodzonego)
    • 2 opak. serka homogenizowanego waniliowego (po 150 g)
    Dodaj wszystkie
    Brak wybranej listy zakupowej
    Przygotowanie przepisu:

    Biszkopt:

    1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
    2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach.
    3. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką.
    4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić, dodać do masy wystudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką i przelać do przygotowanej wcześniej foremki.
    5. Piec około 45 minut w temp. 180°C (piekarnik gazowy nie powinien być podgrzany, piekarnik elektryczny powinien być podgrzany). Następnie wyjąć z formy upieczony blat i wystudzić go. Jeśli biszkopt wyrośnie zbyt wysoko, należy go wyrównać ścinając nożem. Foremkę umyć i ułożyć w niej ponownie wystudzony blat.


    Masa:

    1. Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach.
    2. Następnie dodać 2 serki i miksować przez 1 minutę. Masę sernikową wyłożyć na wcześniej przygotowany blat, wyrównać łyżką i włożyć do lodówki na godzinę.


    Dekorowanie:

    1. Truskawki umyć, osuszyć i udekorować nimi sernik bezpośrednio przed podaniem.