Przepis na:
Weekendowa
tarta z bekonem
Składniki przepisu:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g żółtego sera
  • 200 g fety
  • 150-200 g boczku
  • 5 jajek
  • 4 cebulki dymki
  • 500 ml gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Mąkę wymieszać z jajkiem, masłem i solą. Wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć.
  2. Ulepić kulkę, owinąć szczelnie folią i odłożyć ciasto do odpoczęcia przez 3 minuty w lodówce. Ciastem wylepić formę do pieczenia. Ponakłuwać spód w wielu miejscach widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
  3. W misce wymieszać śmietanę z jajkami, pokrojonym boczkiem, rozdrobnioną dymką, startym serem żółtym i fetą. Doprawić pieprzem i delikatnie solą.
  4. Ciasto wyjąć z piekarnika, wlać masę i wstawić ponownie do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze około 200 stopni na środkowej półce w piekarniku. Tartę podawać ciepłą, letnią lub zimną.