@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Tortille z indykiem
Składniki:
  • Tortilla pszenna, 4 sztuk
  • Mix sałat, 100 g
  • Kukurydza konserwowa, 50 g
  • Fasola czerwona konserwowa, 50 g
  • Czosnek,2 ząbki
  • Sól, pieprz, do smaku
  • Papryka ostra, do smaku
  • Olej rzepakowy, 3 łyżki
  • Śmietana, 8 łyżek
  • Masło, 2 łyżki
  • Mielone mięso z indyka, 200 g
  • Ser żółty, tarty 200 g
  • Awokado, 1 sztuka
  • Limonka, 1 szt
  • Ogórek świeży, 1 sztuka
  • Pomidor, 2 szt
  • Cebula czerwona, 1 szt
  • Papryka czerwona, 1 sztuka
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:

Kukurydzę i fasolę wypłucz na sitku. Paprykę opłucz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i ostrożnie, za pomocą łyżki oddziel skórkę od miąższu. Miąższ rozgnieć widelcem, dołóż: pokrojonego w kostkę pomidora, dopraw solą, ostrą papryką i posiekanym czosnkiem. Do całości wlej sok z wyciśnietej limonki i dokładnie wymieszaj.

Ogórka opłucz, przekrój na pół, usuń nasiona za pomocą łyżki i pokrój w drobną kostkę. Mięso z indyka usmaż na rozgrzanym oleju, dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Tortille delikatnie zmocz wodą i podgrzej na rozgrzanej patelni. Tak przygotowane przełóż na deskę. Na każdej rozsmaruj: łyżkę pasty z awokado, łyżkę śmietany, garstkę: sałaty, kukuryczy, ogórka, cebuli, posyp tartym serem. Cztery tortille napełnij mięsem z indyka i zawiń