Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach.
Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić, dodać do masy wystudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką i przelać do przygotowanej wcześniej foremki.
Piec około 45 minut w temp. 180°C (piekarnik gazowy nie powinien być podgrzany, piekarnik elektryczny powinien być podgrzany). Następnie wyjąć z formy upieczony blat i wystudzić go. Jeśli biszkopt wyrośnie zbyt wysoko, należy go wyrównać ścinając nożem. Foremkę umyć i ułożyć w niej ponownie wystudzony blat.
Masa:
Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach.
Następnie dodać 2 serki i miksować przez 1 minutę. Masę sernikową wyłożyć na wcześniej przygotowany blat, wyrównać łyżką i włożyć do lodówki na godzinę.
Dekorowanie:
Truskawki umyć, osuszyć i udekorować nimi sernik bezpośrednio przed podaniem.