Szarpana wieprzowina
Przepis na:
Szarpana wieprzowina
w bułce z sosem barbecue
Składniki przepisu:
  • 1,5 kg szynki bez kości
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • litr cydru
  • 4-6 bułek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki kolendry w nasionach
  • 3 goździki
  • łyżka soli morskiej
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Szynkę wieprzową opłucz i osusz.
  2. Połącz rozdrobnione przyprawy i wetrzyj w mięso. Odstaw na około 2 godziny do lodówki zawinięte w folię spożywczą.
  3. Po tym czasie włóż mięso do naczynia żaroodpornego i zalej cydrem.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 120 - 130 stopni przez około 3 - 4 godziny.
  5. Po upieczeniu wyciągnij szynkę z naczynia, poszarp mięso na kawałki, dodaj sos barbecue.
  6. Bułki wypełnij mięsem i ulubionymi dodatkami.