Przepis na:
Spaghetti bolognese
Składniki przepisu:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • świeża bazylia i pomidorki cherry do dekoracji
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • kieliszek białego wina
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sól morska
  • chili
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem z opakowania.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę.
  3. Do cebuli dodajemy mięso i krótko przesmażamy, rozdrabniając je drewnianą łopatką.
  4. Dodajemy pomidory, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, wino i gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i chili.
  5. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy wszystko i rozkładamy na talerze.
  6. Ozdabiamy świeżą bazylią i pomidorkami cherry.