Sernik czekoladowy
Przepis na:
Sernik czekoladowy
z kawą
Składniki przepisu:
  • 1¼ kg białego sera
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 ml śmietany
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 300 g ciastek czekoladowych
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Ciastka czekoladowe pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wylepić masą, łącznie z bokami.
  2. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem.
  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietaną i kawą.
  4. Ser na sernik włożyć do miski, ubijać mikserem. Połączyć z jajkami, płynną czekoladą oraz mąką. Przełożyć na ciasteczka i piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni przez około 2 godziny. Schłodzić, wstawić na kilka godzin do lodówki przed podaniem.