Sałatka jajeczno-ziemniaczana
Przepis na:
Sałatka jajeczno-ziemniaczana
z sosem orzechowym
Składniki przepisu:
  • 700 g ziemniaków
  • 2 łyżki miodu
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki orzechów laskowych mielonych
  • 5 jajek
  • 1 świeży ogórek wąż
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • kilka łyżek majonezu jajecznego
  • czarny pieprz
  • płatki chili
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Ogórka świeżego obrać ze skóry, usunąć łyżką gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
  4. Ogórki konserwowe rozdrobnić.
  5. Cebulę oraz jabłka obrać i drobno poszatkować.
  6. Na patelni rozgrzać olej, dodać zmielone orzechy, miód, płatki chili i podgrzewać przez chwilę, aby uwolnić aromaty.
  7. W misce wymieszać ziemniaki, cebulę, jabłka, ogórka świeżego, ogórki konserwowe z kilkoma łyżkami majonezu, sosem i jajkami. Przełożyć do salaterki, schłodzić i podawać.