@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Rosół z przepiórek
z pierożkami
Składniki:
  • 2 przepiórki
  • łyżka masła
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
  • cebula
  • olej
  • łyżka masła
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • cebula
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:

Rosół:

  1. Na początku dokładnie oczyść i umyj świeżą włoszczyznę. Pokrój ją w mniejsze kawałki i włóż do garnka.
  2. Dodaj tuszki przepiórek, których mięso po ugotowaniu posiada niezwykle delikatny smak i jest bogate w witaminy.
  3. Do garnka wsyp szczyptę ulubionych przypraw, które nadadzą zupie wyrazistego aromatu. Zalej wszystko 2,5 l wody.
  4. Zupę na dużym ogniu gotuj do czasu, aż zbierzesz pojawiającą się pianę. Następnie zmniejsz ogień i bulgoczący rosół pozostaw na 2 godziny. Gdy będzie gotowy odczekaj chwilę do wystudzenia, aby przesiąkł smakiem dodanych ziół. Z przygotowanej zupy, o pięknym, złotawym kolorze wyjmij chude mięso, ostudź je i oddziel od kości.

 

Farsz na pierogi:

  1. Drobno posiekaną cebulę wrzuć na patelnię i smaż na oleju wraz z masłem, aż ładnie się zeszkli.
  2. W międzyczasie w maszynce zmiel mięso i kaszę. Dodaj je do smażonej cebulki, dokładnie wymieszaj i poczekaj – niech się dobrze zarumieni.
  3. Dopraw według uznania, tak, aby otrzymać nutkę pikantnego smaku.

 

Ciasto na pierogi:

  1. Wysyp na stolnicę mąkę, posyp szczyptą soli, dodaj łyżkę oleju. Wyrabiane ciasto podlewaj wodą. Następnie cienko je rozwałkuj. Powycinaj szklanką kółka w cieście, aby odpowiednio odmierzyć rozmiar pierożków.
  2. Każdy pierożek zapełnij soczystym farszem i zlep dokładnie brzegi.
  3. Wystarczy 5 minut w osolonym wrzątku i pierożki zaczną wypływać na powierzchnię.
  4. Oprócz pierożków do gorącego i sycącego rosołu podaj posiekaną natkę pietruszki. Wtedy królowa polskich zup smakuje najlepiej!