Na początku dokładnie oczyść i umyj świeżą włoszczyznę. Pokrój ją w mniejsze kawałki i włóż do garnka.
Dodaj tuszki przepiórek, których mięso po ugotowaniu posiada niezwykle delikatny smak i jest bogate w witaminy.
Do garnka wsyp szczyptę ulubionych przypraw, które nadadzą zupie wyrazistego aromatu. Zalej wszystko 2,5 l wody.
Zupę na dużym ogniu gotuj do czasu, aż zbierzesz pojawiającą się pianę. Następnie zmniejsz ogień i bulgoczący rosół pozostaw na 2 godziny. Gdy będzie gotowy odczekaj chwilę do wystudzenia, aby przesiąkł smakiem dodanych ziół. Z przygotowanej zupy, o pięknym, złotawym kolorze wyjmij chude mięso, ostudź je i oddziel od kości.
Farsz na pierogi:
Drobno posiekaną cebulę wrzuć na patelnię i smaż na oleju wraz z masłem, aż ładnie się zeszkli.
W międzyczasie w maszynce zmiel mięso i kaszę. Dodaj je do smażonej cebulki, dokładnie wymieszaj i poczekaj – niech się dobrze zarumieni.
Dopraw według uznania, tak, aby otrzymać nutkę pikantnego smaku.
Ciasto na pierogi:
Wysyp na stolnicę mąkę, posyp szczyptą soli, dodaj łyżkę oleju. Wyrabiane ciasto podlewaj wodą. Następnie cienko je rozwałkuj. Powycinaj szklanką kółka w cieście, aby odpowiednio odmierzyć rozmiar pierożków.
Każdy pierożek zapełnij soczystym farszem i zlep dokładnie brzegi.
Wystarczy 5 minut w osolonym wrzątku i pierożki zaczną wypływać na powierzchnię.
Oprócz pierożków do gorącego i sycącego rosołu podaj posiekaną natkę pietruszki. Wtedy królowa polskich zup smakuje najlepiej!