Przepis na:
Roladki z łopatki
ze śliwką i serem pleśniowym
Składniki przepisu:
800 g łopatki wieprzowej
100 g sera z niebieską pleśnią/sera pleśniowego
100 g suszonych śliwek
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
3 łyżki oleju
150 ml piwa jasnego
łyżeczka oregano
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry. Każdy plaster przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy młotkiem do mięsa.
Mięso nacieramy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętymi ząbkami czosnku.
Ser pleśniowy i śliwki kroimy w paski.
Na każdym płacie mięsa z jednej strony układamy paski sera i śliwek, zwijamy ciasno całość zabezpieczając wykałaczką lub sznurkiem.
Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej, obsmażamy roladki z każdej strony.
Zmniejszamy grzanie, mięso podlewamy piwem, przykrywamy przykrywką i dusimy 20 min.