@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Roladki z indyka
ze szpinakiem
Składniki:
  • 10 sznycli z piersi indyka (ok. 1 kg)
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka kremowego serka śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Szpinak rozmrozić na gęstym sicie – najlepiej pozostawiając na noc – ten sposób pozwoli zachować warzywu piękny zielony kolor i potrzebną nam gęstą konsystencję. Odciśnięty szpinak doprawić solą i pieprzem, wymieszać z serkiem i startymi ząbkami czosnku.
  2. Mięso umyć i osuszyć. Każdy plaster mięsa rozbić młotkiem przez folię spożywczą uważając, aby nie przeciąć włókien mięsa, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
  3. Rozbite sznycle smarować na całej długości szpinakiem, w jednym brzegu ułożyć suszonego pomidora i od tego miejsca zwijać roladkę, zabezpieczyć ją wykałaczką.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć roladki, przesmażyć je szybko ze wszystkich stron, aby ścięło się białko,  a następnie smażyć 8-10 minut pod przykryciem przekręcając roladki. Roladki można również ugotować na parze – gotowe, surowe roladki zawinąć w folię aluminiową i ułożyć w parowarze. Gotować 15 minut.
  5. Przed podaniem roladki pozbawić wykałaczek.