Przepis na:
Portugalska zapiekanka
ziemniaczana z dorszem
Składniki przepisu:
  • 60 dag filetów z dorsza
  • 60 dag ziemniaków
  • cebula
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo, studzimy i kroimy w plasterki. Rybę kroimy w cienkie paski. Cebulę siekamy i szklimy na oleju.
  2. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim mąkę. Dodajemy mleko cały czas mieszając. Sos podgrzewamy aż zgęstnieje, przyprawiając go do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mieszamy ze zeszkloną cebulką.
  3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem kładziemy warstwę ziemniaków, na nich warstwę ryby i polewamy sosem. Układamy kolejne warstwy ziemniaków, ryby, sosu aż zużyjemy wszystkie składniki. Pieczemy ok. 40-50 min. w 180 st.