Przepis na:
Polski burger
Składniki przepisu:
  • Mielone mięso wieprzowe, 400 g
  • Bułka, 4 sztuki
  • Ogórek korniszon, 4 sztuki
  • Czerstwa bułka, 1 sztuka
  • Jajko, 1 sztuka
  • Mleko, ½ szklanki
  • Cebula, 1 sztuka
  • Natka pietruszki, ½ pęczka
  • Sól, pieprz, do smaku
  • Bułka tarta, 200 g
  • Olej do smażenia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Przygotuj dużą miskę, włóż do niej czerstwą bułkę i zalej ją mlekiem. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Włóż mięso do miski, dodaj odciśniętą z mleka bułkę oraz przesmażoną cebulę. Dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki, wbij jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób mięso na gładką masę. Uformuj cztery kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.

Każdą bułkę przekrój na pół i podawaj z kotletem oraz pokrojonymi w paski korniszonami.

*Możesz dodać do mięsa łyżkę majonezu. Dzięki temu nie tylko podkręcisz smak, kotlety będą bardziej soczyste.