@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Polędwiczki wieprzowe z kaszą i boczniakami
Przepis na:
Polędwiczki wieprzowe z kaszą i boczniakami
Składniki przepisu:
  • Polędwiczka wieprzowa, 300 g
  • Oliwa, 50 ml
  • Sok wyciśnięty z cytryny, 50 ml
  • Cukier, do smaku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Olej, 4 łyżki
  • Boczniaki świeże, 200 g
  • Cebula, 1 sztuka
  • Masło, 50 g
  • Śmietanka 30%, 200 ml
  • Kasza jęczmienna w woreczku, 100 g
  • Roszponka, 50 g
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Polędwiczkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na grube plastry. Natrzyj mięso oliwą, smaż z każdej strony ok 1 min na złoty kolor. Usmażoną polędwiczkę przełóż do naczynia. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Boczniaki opłucz i porwij. Masło rozpuść w rondlu, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj boczniaki i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Dopraw grzyby do smaku solą i pieprzem i wlej do nich śmietankę. Doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Roszponkę opłucz pod bieżącą wodą. Przygotuj dressing: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Sałatę polej dressingiem. Polędwiczki podawaj z kaszą, boczniakami i roszponką.