Obierz cebulkę oraz por i pokrój w małe talarki. Pietruszkę i seler naciowy posiekaj w plasterki, tak aby było różnorodnie.
Pokrojone warzywa wrzuć na patelnię, wymieszaj i podsmaż na roztopionym masełku. Gdy się pięknie zarumienią dodaj do nich przyprawy i zioła: liście laurowe, rozmaryn, ziele angielskie, które dodadzą potrawie intensywnego aromatu. Całość kompozycyjnie ułóż na dnie garnka.
Królika dokładnie umyj, osusz papierowymi ręcznikami i podziel na równe kawałki. Dołóż je do garnka i ułóż na warzywach. Niech składniki stworzą jedną, smakowitą całość.
Zalej wszystko białym winem i bulionem. Cudowną, kulinarną kompozycję duś pod szczelnym przykryciem przez około 1,5 godziny na małym ogniu tak aby mięsko wystarczająco zmiękło. Na koniec do smaku dodaj wymieszaną śmietankę z musztardą. Raz jeszcze zamieszaj i zagotuj.
Królik duszony w winie gotowy do podania, najlepszy z ziemniaczanym puree albo makaronem.