Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Wymieszać dokładnie z porwanymi na drobne kawałki 3 kromkami białego chleba i 5 łyżkami oliwy, dolać 200-300 ml przegotowanej wody i odstawić na 20-30 minut.
Jednego pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę. Gniazdo nasienne włożyć do blendera, a pomidora pokroić w drobną kostkę. Pozostałe pomidory pokroić na większe kawałki i dodać do blendera.
Ogórka obrać ze skórki – 1/3 ogórka pokroić w kostkę, pozostałą część włożyć do blendera.
Paprykę oczyścić z nasion – 1/3 papryki pokroić w kostkę, pozostałą część włożyć do blendera.
Cebulę obrać i włożyć do blendera.
Jedną kromkę chleba pokroić w kosteczkę i opiec na patelni.
Zblendować pomidory, paprykę, ogórka, cebulę z pastą z chleba, czosnku i oliwy. Dodać ocet, pozostałą wodę i miksować kilka sekund. Gazpacho przelać przez sitko i przetrzeć. Skórki (lub pozostałości) warzyw wyrzucić, a gazpacho schłodzić kilka godzin w lodówce. Powinno być bardzo zimne. Podawać z pokrojonymi wcześniej kawałkami warzyw i opieczonym chlebem.