Przepis na:
Grecka karkówka z grilla
z sałatką grecką horiatiki
Składniki przepisu:
1 kg karkówki bez kości
przyprawa grill
200 g oliwek zielonych i czarnych
pęczek świeżej kolendry
1 łyżeczka suszonego oregano
150 ml oliwy z oliwek
Składnikii na sałatkę
4 dojrzałe pomidory
2 ogórki
2 zielone papryki
1 czerwona cebula
kilka grubych plastrów greckiej oryginalnej fety
garść czarnych greckich oliwek
6 łyżek greckiej oliwy z oliwek
sól do smaku
łyżeczka suszonego oregano
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
Karkówka:
Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm.
Oliwki zblenduj z oliwą dodając przyprawę do karkówki, posiekaną kolendrę oraz oregano.
Gotową marynatą posmaruj dokładnie z każdej strony wszystkie kawałki mięsa i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Zamarynowane mięso smaż 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu.
Sałatka:
Pomidory, ogórki i papryki pokrój na równe kawałki i wrzuć do miski.
Całość posyp cebulą pokrojoną w piórka, obsyp oliwkami i skrop oliwą wymieszaną z solą i oregano.
Na wierzch połóż kilka kawałków fety.