Masło rozpuścić w garnuszku, lekko przestudzić, a następnie dodać do niego mleko – schłodzić.
Do miski wysypać mąkę, szczyptę soli, drożdże i cukier. Dodać masło z mlekiem i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę lub dużą deskę do krojenia. Formować wałek i pokroić w grube plastry. Każdy plaster ułożyć na dłoni i lekko docisnąć. Na środek plastra ułożyć 2 łyżeczki dżemu. Zlepić dokładnie brzegi.
Bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 5 cm od siebie. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 20-25 minut. Bułki wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia. W tym czasie przygotować lukier.
Cukier puder oraz sok z cytryny włożyć do miski i ubić mikserem do czasu aż powstanie lejąca się masa. Bułeczki polać lukrem, kiedy są jeszcze ciepłe.