Przepis na:
Blok
czekoladowy
Składniki przepisu:
50 g mleka pełnotłustego w proszku
1 szklanka cukru
100 g masła
6 łyżek kakao
100-120 ml mleka lub wody
kilka ciasteczek kruchych
50 g migdałów
50 g rodzynek
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
W rondelku rozpuścić masło, dodać do niego mleko, cukier i kakao. Gdy wszystko się połączy przelać do miski.
Do płynnych składników dodać mleko w proszku i wymieszać mikserem do czasu otrzymania gładkiej masy.
Do masy dodać orzechy, migdały, ciastka oraz rodzynki. Wymieszać delikatnie łyżką, aby ich nie pokruszyć.
Niedużą formę keksową o wymiarach
17x8x8 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę czekoladową i wygładzić powierzchnię.
Blok czekoladowy schłodzić przez kilka godzin. Podawać pokrojony w plastry.