Ugotować ziemniaki, ściąć wierzchnią warstwę i wypełnić serem białym (wymieszanym ze śmietaną, ziołami i doprawionym solą oraz pieprzem). Posypać szczypiorkiem.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone na duże kawałki pieczarki, oraz poszatkowaną w talarki cebulę. Posolić, posypać pieprzem i smażyć na dość dużym ogniu. Gdy cały płyn wyparuje, dodać czerwone wino, dobrze wymieszać i wyłączyć gaz. Wino powinno samo odparować.
Plastry karkówki umyć, osuszyć i położyć na rozgrzanej patelni, smażyć po 3,5 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, posolić, posypać pieprzem, przykryć folią aluminiową i odstawić na 2 minuty, żeby mięso odpoczęło.
Na talerzu układać stek z pieczarkami i ziemniakami z serem ziołowym.