Schab faszerowany
Przepis na:
Schab faszerowany
kaszą jaglaną i grzybami
Składniki przepisu:
  • 1,5 kg schabu
  • papryka słodka w proszku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek oregano
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 5 g suszonych grzybów
  • 20 dkg pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • oliwa
  • sól i pieprz
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Kaszę ugotować na sypko, ostudzić.
  2. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać bardzo drobno posiekane grzyby suszone i pokrojone w plasterki pieczarki – dusić aż grzyby odparują.
  3. Kaszę wymieszać z grzybami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami, doprawić do smaku i wymieszać z jajkiem.
  4. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć w środku wzdłuż ostrym nożem, tak by powstała kieszeń, w którą należy włożyć przygotowany farsz.
  5. Mięso oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, umieścić w rękawie do pieczenia.
  6. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach C.