sosu:
W rondelku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim bardzo drobno posiekane cebulę i ząbki czosnku. Dodajemy paprykę, pieprz cayenne i mieszamy. Dorzucamy pozostałe składniki i łączymy je dokładnie. Zawartość rondelka gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Studzimy. Sos zużywamy od razu do mięsa.
mięsa:
Niezbędnym elementem procesu jest marynowanie. Myjemy mięso, osuszamy ręcznikiem papierowym i nakłuwamy kilkakrotnie końcówką noża, wkładając w miejsca nacięcia ząbki czosnku. Nacieramy dokładnie mięso sosem barbecue zmieszanym z drobno pokrojonym świeżym rozmarynem. Tak przygotowane mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki, jeżeli nam wystarczy czasu – na całą noc. Zamarynowaną łopatkę z sosem pieczemy w 200°C pod folią około 2 godzin. Łopatkę podajemy z wiosenną sałatką z drobno pokrojonej sałaty z pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką i zieloną cebulką.