Gęś umyj i osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw w chłodne miejsce do zamarynowania na 24 godziny.
Po tym czasie gęś przełóż do brytfanny, połóż grzbietem do dołu, polej sokiem jabłkowym.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. i piecz 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st., a po godzinie do 140 st. (w sumie pieczenia będzie ok. 3 godzin – ok. godziny na każdy kg gęsi).
W trakcie pieczenia gęś często polewaj płynem z dna brytfanny.
Gęś wyjmij z piekarnika na półmisek i pokrój w następujący sposób: odetnij nogi i skrzydła z kawałkami piersi. Piersi odetnij od mostka i pokrój w plastry. Nożycami do drobiu oddziel część piersiową od grzbietu, a grzbiet pokrój na cztery kawałki.