Przepis na:
Żurek z białą kiełbasą (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 4 szt. białej kiełbasy Rzeźnik Szymon
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej Zaczarowany Ogród
  • 150 ml śmietany 18% Mleczna Polana
  • 1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
  • 30 g grzybów suszonych borowik szlachetny Zaczarowany Ogród
  • sól do smaku
  • 4 jajka
  • żurek tradycyjny koncentrat Zaczarowany Ogród 500 ml
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
  • 10 ziarenek: ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego Na Szlaku Smaku
  • 2 łyżki chrzanu Wytworny
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Namocz grzyby w 300 ml wody. Boczek pokrój w grubą kostkę i przesmaż w garnku wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem. Smaż razem przez 5 minut. Następnie dodaj grzyby z zalewą. Dolej 200 ml wody i dodaj przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj chrzan oraz musztardę. Doprowadź wywar do wrzenia, dolej koncentrat żurku i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gotowy żurek zapraw śmietaną. W tym celu przełóż śmietanę do miseczki i zalej ją 150 ml gorącego żurku. Wymieszaj dokładnie i tak zahartowaną śmietanę wlej do garnka. Żurek dopraw majerankiem.

Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i sparzoną białą kiełbasą.