Zupa ze szparagów
Przepis na:
Zupa ze szparagów
Składniki przepisu:
  • 2 pęczki szparagów
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 100 g boczku Rzeźnik Szymon
  • 3 łyżki masła extra 82% Mleczna Polana
  • 100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
  • 800 ml bulionu warzywnego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w półplasterki. Szparagi opłucz i obierz z włókien. Szparagi pokrój na mniejsze części. Zachowaj garść górnych różyczek do dekoracji. Plastry boczku usmaż na suchej patelni na złoty kolor. Usmażony boczek przełóż na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.

Na tę samą patelnię wrzuć różyczki szparagów. Przesmaż je około 1 minuty, a następnie przełóż na miseczkę. Wystudzony boczek pokrój w cienkie paseczki. W garnku rozpuść masło z oliwą i wrzuć na nie cebulę i pora. Smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj ziemniaki, bulion i zaczekaj, aż bulion zawrze. Następnie dodaj szparagi, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 12 minut.

Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Zupę doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na krem. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę ze szparagów podawaj udekorowaną boczkiem i szparagowymi różyczkami.