Zupa z soczewicy
Przepis na:
Zupa z soczewicy
Składniki przepisu:
  • ½ szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 batat
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • ¼ papryczki chili
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 puszka mleka kokosowego Na Szlaku Smaku
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
  • 1 l bulionu warzywnego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Batata obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora i cebulę. Smaż 2 minuty na złoty kolor.

Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Po tym czasie dodaj bataty oraz soczewicę i dokładnie wymieszaj warzywa. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Po upływie czasu dodaj do garnka drobno posiekaną papryczkę chili, mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Doprowadź zupę do wrzenia i zdejmij ją z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę z soczewicy podawaj z natką pietruszki.