Zupa z jarmużem
Przepis na:
Zupa z jarmużem
Składniki przepisu:
  • 400 g jarmużu
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 seler
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • 4 łyżki ziaren słonecznika Bacalis
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ziemniaki oraz selera obierz i pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę.

Smaż 3-4 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Po tym czasie dodaj ziemniaki i selera, zamieszaj i smaż przez 4 minuty. Warzywa zalej bulionem, dodaj jarmuż i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gotową zupę zblenduj na gładki krem.

Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z ziarnami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.