Zupa z borowików
Przepis na:
Zupa z borowików
Składniki przepisu:
  • 20 g suszonych borowików Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
  • 3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 2 gałązki koperku
  • 2 łyżki masła 82% ekstra Mleczna Polana
  • 100 ml śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
  • 700 ml bulionu warzywnego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Suszone borowiki namocz w 150 ml wody. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło i wrzuć cebulę.

Smaż cebulę przez 4 minuty, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż kolejne 4 minuty. Po tym czasie wlej do garnka grzyby wraz z zalewą i bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dopraw zupę do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Zupę podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.