Przepis na:
Zupa z batatów z curry i szpinakiem (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 1 CEBULA
  • 1/2 ŁYŻECZKI PAPRYKI SŁODKIEJ NA SZLAKU SMAKU
  • SÓL DO SMAKU
  • 50 G SZPINAKU BABY
  • 1 PĘCZEK SZCZYPIORKU
  • 3 GAŁĄZKI KOLENDRY
  • 1 LIMONKA
  • 2 ŁYŻKI ORZECHÓW ZIEMNYCH
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU ZACZAROWANY OGRÓD
  • 1 ŁYŻKA CZERWONEJ PASTY CURRY
  • 1 MAŁY KAWAŁEK IMBIRU
  • 0,5 KG BATATÓW
  • 400 ML MLEKA KOKOSOWEGO
  • 2 SZT. TRAWY CYTRYNOWEJ
  • 2 ŁYŻKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO MARYSIA
  • 1/2 ŁYŻECZKI PIEPRZU CZARNEGO MIELONEGO NA SZLAKU SMAKU
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Bataty obierz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka, czosnek rozgnieć, a imbir zetrzyj. Na oleju usmaż cebulę, dodaj czosnek i krótko smaż. Dodaj pastę curry, imbir, pieprz, paprykę i rozgniecioną trawę cytrynową. Dodaj bataty i zalej mlekiem kokosowym oraz  dolej 0,4 l wody. Gotuj aż bataty zmiękną. W międzyczasie posiekaj szczypiorek i porwij kolendrę oraz upraż orzechy. Przed podaniem połącz szpinak z przygotowanymi ziołami i orzechami oraz dodaj skórkę i sok z limonki.
Po ugotowaniu zupę zblenduj (bez trawy) i dopraw solą. Na każdą porcję zupy nałóż sałatę ze szpinaku oraz posyp orzechami ziemnymi.