Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obierz ze skórki i pokrój w talarki. Cukinię przekrój na pół. Za pomocą łyżki usuń nasiona, a cukinię pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Po tym czasie dodaj marchewkę i smaż jeszcze przez 4 minuty. Następnie dodaj cukinię, pomidora i zieloną fasolkę.
Warzywa zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z makaronem i bazyliowym pesto.