Zupa tajska
Przepis na:
Zupa tajska
Składniki przepisu:
  • 2 filety z kurczaka
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 puszka mleka kokosowego Na Szlaku Smaku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • ½ cebuli
  • ½ cukinii
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 limonka
  • mały kawałek imbiru
  • 8 pieczarek Zaczarowany Ogród
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Filet z kurczaka pokrój w cienkie plastry. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Cukinię przekrój na pół, usuń pestki i pokrój po skosie w plasterki. Paprykę pokrój w cienkie paseczki.

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż 2-3 minuty, a następnie dodaj paprykę i kurczaka. Smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj cukinię, pieczarki, drobno posiekany imbir i pastę curry. Dokładnie wymieszaj i smaż całość przez 3-4 minuty.

Po tym czasie wlej mleko kokosowe, bulion i gotuj przez 10 minut. Gotową zupę dopraw do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Zupę tajską podawaj z makaronem ryżowym i świeżą kolendrą.