Zupa szpinakowa
Przepis na:
Zupa szpinakowa
Składniki przepisu:
  • 1 opakowanie liści szpinaku Zaczarowany Ogród
  • sól
  • 1 por (biała część)
  • 3 ziemniaki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • ½ łyżeczka lubczyku Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora. Smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj ziemniaki. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodaj do zupy szpinak i lubczyk. Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i zblenduj na krem.

Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę szpinakową podawaj skropioną oliwą ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.