@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Zupa szczawiowa z jajkiem
Przepis na:
Zupa szczawiowa z jajkiem
Składniki przepisu:
  • 4 pęczki świeżego szczawiu lub 1 słoik szczawiu konserwowego Zaczarowany Ogród
  • 4 młode ziemniaki
  • 1/4 pęczka koperku
  • 4 jajka L Marysia
  • 50 ml kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
  • 3 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ziemniaki opłucz i ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku. Ugotowane i wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój je w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim ziemniaki na złoty kolor. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.

Liście szczawiu opłucz i pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w cienkie pióra. W garnku rozgrzej olej, wrzuć na niego cebulę i smaż 2-3 minuty. Do usmażonej cebuli dodaj 2 łyżki masła. Następnie dodaj szczaw, dokładnie zamieszaj i zalej bulionem. Doprowadź wywar do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje zestaw ją z ognia. Gorącą zupą zahartuj śmietanę i wlej ją do garnka. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

Zupę szczawiową podawaj z podsmażonymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Przed podaniem posyp zupę świeżo posiekanym koperkiem.