Zupa rybna
Przepis na:
Zupa rybna
Składniki przepisu:
  • 2 płaty karpia
  • 4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4 gałązki koperku
  • 2 łyżki kwaśnej 18% śmietany Mleczna Polana
  • 2 jajka L Marysia
  • 2 łyżki mąki luksusowej Marysia
  • 1 łyżeczka lubczyku Na Szlaku Smaku
  • 2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Włoszczyznę opłucz i obierz. Cebulę obierz i opal nad płomieniem. Płaty karpia opłucz. Włoszczyznę, cebulę i karpia przełóż do garnka. Zalej 1 l wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek postaw na małym ogniu i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Gotową zupę dopraw do smaku lubczykiem, solą i pieprzem, wyłów warzywa i rybę. Mięso ryby obierz i włóż do garnka z zupą. Jajka wbij do miski, dodaj do nich mąkę, szczyptę soli i utrzyj na jednolitą masę.

Bulion doprowadź do wrzenia i za pomocą łyżki kładź porcje ciasta na kluseczki. Gorącą zupą zahartuj śmietanę i wlej ją do garnka. Zupę rybną podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.