Zupa kurkowa
Przepis na:
Zupa kurkowa
Składniki przepisu:
  • 500 g kurek
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
  • 4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku
  • sól
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Włoszczyznę umyj i obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki. Selera pokrój w kostkę. Por pokrój w plasterki.

W garnku rozpuść masło i wrzuć na niego marchew, pietruszkę i selera. Przesmaż na małym ogniu około 2-3 minuty. Następnie dodaj pokrojonego pora i smaż kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj do garnka ziele angielskie, liść laurowy i zalej warzywa 800 ml wody. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Kurki oczyść i pokrój na równe kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią kurki i smaż bez dodatku tłuszczu około 3-4 minut. Następnie dodaj kurki do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Śmietanę zahartuj w miseczce wrzącą zupą i wlej ją do garnka. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki.