Włoszczyznę umyj i obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki. Selera pokrój w kostkę. Por pokrój w plasterki.
W garnku rozpuść masło i wrzuć na niego marchew, pietruszkę i selera. Przesmaż na małym ogniu około 2-3 minuty. Następnie dodaj pokrojonego pora i smaż kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj do garnka ziele angielskie, liść laurowy i zalej warzywa 800 ml wody. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Kurki oczyść i pokrój na równe kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią kurki i smaż bez dodatku tłuszczu około 3-4 minut. Następnie dodaj kurki do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Śmietanę zahartuj w miseczce wrzącą zupą i wlej ją do garnka. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki.