Przepis na:
Zupa krem z topinamburu
Składniki przepisu:
  • 600 G TOPINAMBURU
  • PIEPRZ CZARNY NA SZLAKU SMAKU, SZCZYPTA DO SMAKU
  • 6 ŁYŻEK NASION SŁONECZNIKA BACALIS
  • 4 ŁYŻKI PESTEK DYNI BACALIS
  • 4 ŁYŻKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO MARYSIA
  • 2 ŁYŻKI BIAŁEGO OCTU WINNEGO
  • 2 GAŁĄZKI NATKI PIETRUSZKI
  • 200 ML ŚMIETANKI 30% MLECZNA POLANA
  • 600 ML MLEKA MLECZNA POLANA
  • 2 SZT. CEBULI
  • 2 SZT. LIŚCIA LAUROWEGO NA SZLAKU SMAKU
  • 100 ML MOCNEJ KAWY BARISTADA
  • 4 KOSTKI BIAŁEJ CZEKOLADY CHOCO CHARLIE
  • 3 ŁYŻKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO MARYSIA
  • SÓL, SZCZYPTA DO SMAKU
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Zupa:

Topinambur dokładnie umyj i zostaw kilka najmniejszych sztuk nieobranych, resztę obierz i pokrój w dużą kostkę. Na oleju usmaż topinambur do złoto-brązowego koloru i dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż ok. 10 minut. Zalej mlekiem i śmietanką, dodaj liść laurowy i wrzuć nieobrany topinambur. Gotuj 15 minut, aż topinambur będzie miękki. Wyjmij liść laurowy, nieobrane warzywa i zblenduj. Na koniec dodaj kawę, czekoladę i ponownie zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dodatki:

Nieobrany i ugotowany topinambur pokrój w ćwiartki i podsmaż na oleju do ciemnego koloru. Dopraw solą, dodaj ocet winny, krótko przesmaż. Na suchej patelni upraż pestki dyni, a następnie pestki słonecznika. Zupę podaj z prażonymi pestkami oraz smażonym topinamburem. Przed podaniem polej olejem i udekoruj listkami natki pietruszki.