Zupa:
Topinambur dokładnie umyj i zostaw kilka najmniejszych sztuk nieobranych, resztę obierz i pokrój w dużą kostkę. Na oleju usmaż topinambur do złoto-brązowego koloru i dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż ok. 10 minut. Zalej mlekiem i śmietanką, dodaj liść laurowy i wrzuć nieobrany topinambur. Gotuj 15 minut, aż topinambur będzie miękki. Wyjmij liść laurowy, nieobrane warzywa i zblenduj. Na koniec dodaj kawę, czekoladę i ponownie zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodatki:
Nieobrany i ugotowany topinambur pokrój w ćwiartki i podsmaż na oleju do ciemnego koloru. Dopraw solą, dodaj ocet winny, krótko przesmaż. Na suchej patelni upraż pestki dyni, a następnie pestki słonecznika. Zupę podaj z prażonymi pestkami oraz smażonym topinamburem. Przed podaniem polej olejem i udekoruj listkami natki pietruszki.