Przepis na:
Zupa krem z selera (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 1 kg selera
  • 8 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
  • 4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu Na Szlaku Smaku
  • 2 cebule
  • 8 plastrów boczku Pure Rzeźnik Szymon
  • 50 g migdałów Bacalis
  • 200 ml śmietanki kremówki 18% UHT Mleczna Polana
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy Philosophie
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego Marysia
  • 1,3 litra bulionu warzywnego Go Tove
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Obraną cebulę pokrój w 2 cm kostkę i przesmaż ją w garnku na tłuszczu (olej zmieszany z oliwą). Po 2 min dodaj obranego i pokrojonego w centymetrową kostkę selera i trzymaj na średnim ogniu ok 5 min. Wymieszaj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zmniejsz ogień i zalej bulionem. Gotuj ok 20 minut, wyjmij przyprawy, zupę zblenduj, przecedź przez sito. Do miski przelej śmietanę i zahartuj ją chochlą zupy. Zawartość naczynia przelej następnie do kremu z selera. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzej dwie patelnie i wytnij okręgi z pergaminu. Boczek połóż między arkuszami pergaminu. Tak przygotowany umieść na patelni i dociśnij drugą. Smaż na „płasko” ok. 3 min z każdej strony. Zupę przelej do misek, podawaj z boczkiem, prażonymi migdałami i siekaną natką pietruszki. Całość skrop oliwą. Smacznego!