Przepis na:
Zupa krem z pora
Składniki przepisu:
  • 250 g boczku Pure Rzeźnik Szymon
  • 4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
  • 4 łyżki pestek z dyni Bacalis
  • pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 100 g sera żółtego gouda Mleczna Polana
  • 2 pory
  • 3 ziemniaki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • garść rukoli
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • 8 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony w kostkę boczek, ok. 5 minut. Usmażony boczek przełóż do miseczki, tłuszcz pozostaw na patelni.

Na tłuszczu z boczku upraż pestki z dyni. Uprażone pestki przełóż do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym.

W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż na małym ogniu przez ok. 7 minut. Następnie dodaj pokrojonego w półplasterki pora i smaż przez kolejne 5 minut. Do usmażonych warzyw dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej warzywa bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Po tym czasie wyjmij z zupy liść laurowy i ziele angielskie, i zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawaj z posiekanym żółtym serem i rukolą. Wierzch zupy udekoruj świeżo posiekanym szczypiorkiem, boczkiem i pestkami dyni.