Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony w kostkę boczek, ok. 5 minut. Usmażony boczek przełóż do miseczki, tłuszcz pozostaw na patelni.
Na tłuszczu z boczku upraż pestki z dyni. Uprażone pestki przełóż do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż na małym ogniu przez ok. 7 minut. Następnie dodaj pokrojonego w półplasterki pora i smaż przez kolejne 5 minut. Do usmażonych warzyw dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej warzywa bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Po tym czasie wyjmij z zupy liść laurowy i ziele angielskie, i zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawaj z posiekanym żółtym serem i rukolą. Wierzch zupy udekoruj świeżo posiekanym szczypiorkiem, boczkiem i pestkami dyni.