Zupa krem z kalafiora
Przepis na:
Zupa krem z kalafiora
Składniki przepisu:
  • 1 kalafior
  • pieprz, do smaku
  • sól
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 5 gałązek świeżego koperku
  • 1 łyżka masła ekstra Mleczna Polana
  • 100 ml śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 4 kanapki pieczywa tostowego maślanego Wypiekarnia i Ciachownia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Kalafior umyj i podziel na małe różyczki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż cebulę 1-2 minuty. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj kalafior i zalej warzywa bulionem. Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gotową zupę zmiksuj blenderem na gładki krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Śmietankę zahartuj gorącą zupą i wlej ją do garnka. Dokładnie wymieszaj zupę.

Zupę podawaj z tostami.