Zupa kalafiorowa
Przepis na:
Zupa kalafiorowa
Składniki przepisu:
  • 1 opakowanie kalafiora w różyczkach Zaczarowany Ogród
  • sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 4 gałązki koperku
  • 4 łyżki ryżu białego długoziarnistego Marysia
  • 100 ml śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Marchew i pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego marchew i pietruszkę. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty, a następnie dodaj ziemniaki. Smaż kolejne 3-4 minuty.

Warzywa zalej bulionem, dodaj ryż i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj różyczki kalafiora i gotuj kolejne 10 minut. Śmietankę zahartuj w miseczce gorącą zupą i wlej ją do garnka.

Zamieszaj zupę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę kalafiorową podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.