Zupa grzybowa z ziemniakami
Przepis na:
Zupa grzybowa z ziemniakami
Składniki przepisu:
  • 1 opakowanie suszonych podgrzybków Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
  • 1 łyżeczka oregano Na Szlaku Smaku
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 1 opakowanie suszonych borowików Zaczarowany Ogród
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 4 gałązki koperku
  • 1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do miski i zalej 200 ml wrzątku. Odstaw na 15 minut, aby zmiękły.Cebulę posiekaj w grubą kostkę. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki i selera obierz i pokrój w grubą kostkę.

W garnku rozpuść masło, oliwę i wrzuć na nie cebulę. Smaż około 1 minuty, a następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i selera. Smaż razem przez 3-4 minuty. Do garnka dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Wlej dodatkowo 500 ml wody, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dopraw zupę solą, pieprzem oraz oregano.

Śmietankę zahartuj wrzącą zupą  i wlej ją do garnka. Zamieszaj zupę i zestaw z ognia.Zupę podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.