Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do miski i zalej 200 ml wrzątku. Odstaw na 15 minut, aby zmiękły.Cebulę posiekaj w grubą kostkę. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki i selera obierz i pokrój w grubą kostkę.
W garnku rozpuść masło, oliwę i wrzuć na nie cebulę. Smaż około 1 minuty, a następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i selera. Smaż razem przez 3-4 minuty. Do garnka dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Wlej dodatkowo 500 ml wody, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dopraw zupę solą, pieprzem oraz oregano.
Śmietankę zahartuj wrzącą zupą i wlej ją do garnka. Zamieszaj zupę i zestaw z ognia.Zupę podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.