Zupa grzybowa (4 porcje)
Przepis na:
Zupa grzybowa (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • Włoszczyzna, 1 pęczek
  • Sos sojowy, 20 ml
  • Śmietana 18% Mleczna Polana, 4 łyżki
  • Cebula, 1 sztuka
  • Suszone grzyby, 60 g
  • Olej Marysia, 1 łyżka
  • Kasza gryczana niepalona Marysia, 200 g
  • Liść laurowy Na Szlaku Smaku, 4 szt.
  • Ziele angielskie, 5 ziarenek
  • Pieprz ziarnisty Na Szlaku Smaku, 10 ziarenek
  • Sól, do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Grzyby namocz w 1 l wody (najlepiej na dzień przed gotowaniem lub co najmniej na godzinę przed). Obierz włoszczyznę. Cebulę obierz i opal na ogniu.

W garnku rozgrzej olej i przesmaż na nim włoszczyznę. Gdy warzywa lekko się skarmelizują, wlej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj opaloną cebulę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dopraw do smaku solą. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.

W tym czasie ugotuj kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu.

Gotową zupę dopraw do smaku sosem sojowym. Każdą porcję zupy udekoruj łyżką kwaśnej śmietany i natką pietruszki.