Zupa czosnkowa z kurczakiem (4 porcje)
Przepis na:
Zupa czosnkowa z kurczakiem (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 0,5 KG FILETA Z PIERSI KURCZAKA
  • 4 LIŚCIE LAUROWE NA SZLAKU SMAKU
  • SZCZYPTA SOLI
  • SZCZYPTA PIEPRZU MIELONEGO NA SZLAKU SMAKU
  • 0,5 ŁYŻECZKI LUBCZYKU NA SZLAKU SMAKU
  • 250 G PIECZAREK ZACZAROWANY OGRÓD
  • 1 CEBULA
  • 1 ŁYŻKA OLEJU SŁONECZNIKOWEGO MARYSIA
  • 1,3 L BULIONU
  • 250 ML ŚMIETANY 18% MLECZNA POLANA
  • 6 ZĄBKÓW CZOSNKU ZACZAROWANY OGRÓD
  • 8 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO ZACZAROWANY OGRÓD
  • 1 ŁYŻKA TYMIANKU
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

W garnku podgrzej olej zmieszany z oliwą. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na złoty kolor. Gdy się zarumieni, dorzuć czosnek w plasterkach. Całość zamieszaj i przesmaż pokrojonego w grubą kostkę kurczaka (ok 3 – 4min), oraz pieczarki (małe lub pokrojone). Po upływie kolejnych dwóch minut mieszaj, dopraw solą i pieprzem, wrzuć tymianek, lubczyk, liście laurowe oraz ziele angielskie.  Zawartość naczynia zalej bulionem warzywnym i gotuj na średnim ogniu ok. 20 min. Następnie zestaw z ognia, dodaj zahartowaną śmietanę i ponownie zagotuj.