Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Po tym czasie dodaj imbir, cukinię i marchewkę, zamieszaj warzywa i smaż przez 4 minuty. Warzywa zalej bulionem, dodaj posiekanego pomidora i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
Gotową zupę zmiksuj blenderem na krem. Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Zamieszaj zupę i dopraw do smaku solą. Zupę curry podawaj z orzechami nerkowca i siekaną natka pietruszki.