Zupa curry
Przepis na:
Zupa curry
Składniki przepisu:
  • 2 cukinie
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • garść orzechów nerkowca Bacalis
  • sól Na Szlaku Smaku, do smaku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 100 ml śmietanki UHT 30% Mleczna Polana
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Po tym czasie dodaj imbir, cukinię i marchewkę, zamieszaj warzywa i smaż przez 4 minuty. Warzywa zalej bulionem, dodaj posiekanego pomidora i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.

Gotową zupę zmiksuj blenderem na krem. Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Zamieszaj zupę i dopraw do smaku solą. Zupę curry podawaj z orzechami nerkowca i siekaną natka pietruszki.